Oorbellen Opbergen: 3x Zelf Maken (DIY Tips & Instructies!)

Hoe kan je het beste oorbellen opbergen? Met deze simpele, goedkope DIY tips kan je zelf je ultieme oorbellenhouder maken. Je sieraden bewaren hoeft helemaal niet duur of ingewikkeld te zijn.

Daarbij zijn eigengemaakte oorbellendoosjes veel leuker om te gebruiken!

Een traditionele sieradendoos als deze gebruik ik eigenlijk al jaren. Maar het is natuurlijk veel cooler om zelf iets moois in elkaar te knutselen. Heb je wat extra inspiratie nodig in je creatieve zoektocht? Dan komt dit artikel zonder twijfel goed van pas om nieuwe ideeën op te doen. Laten we direct in de tips duiken!

 

1. Oorbellen Opbergen In Een Net

Je hebt niet veel nodig om een ontzettend mooie oorbellenhouder te maken. Met de spullen die je waarschijnlijk al in huis hebt, kan je al heel ver komen. Voor deze DIY oplossing hebben we het volgende nodig:

Het is simpel. Snij een groot raam uit het binnenste van twee even grote stukken karton. Vul op met houtlijm, plak het gaas erop, en zorg ervoor dat je de twee stukken karton bovenop elkaar plakt (met het gaas er tussen).

Nu gaan we het mooi maken. Pak het stof en knip deze uit zodat het precies over het karton heen past. Lijm het geheel vast en laat drogen. Knip het overtollige stof weg. Knip twee driehoeken uit karton en omwikkel met stof, plak dit ook vast met lijm. Dit zal de standaard zijn van je oorbellenhouder!

Nog wat hulp nodig? Natuurlijk is het nodige knutselwerk en creativiteit nodig om het er mooi uit te laten zien. Maar ik denk dat de stap-voor-stap uitleg in de YouTube video hieronder je al een aardig eind op weg kan helpen:

2. Oorbellen Houder Kistje Maken

Oorbellenrekjes zijn natuurlijk heel mooi, maar als je wat meer oorbellensetjes hebt is het beter om het groter aan te pakken. Je kunt immers niet al je oorbel setjes tentoonstellen in een rekje. Daarom is het misschien leuk voor de echte verzamelaars om een oorbellenkistje te maken.

Dat is precies wat we nu gaan doen, en hiervoor heb je het volgende nodig:

 • Houten doos, een ander materiaal mag ook
 • Piepschuimen rollers voor het krullen van haren, die kan je hier online kopen
 • Lap stof naar keuze
 • Schaar
 • Lijmpistool met patronen, deze is niet duur en kan je hier bestellen op Bol.com inclusief 2 lijmpatronen

We beginnen met de rollers. Haal het plastic van het piepschuimen rollertje af en plaats het piepschuim op de bodem van de houten doos. Als de rollers te groot zijn, knip dan een stukje af om de volledige lengte precies te vullen. Lijm de rollers aan elkaar met het lijmpistool. Maak genoeg rijen om de bodem van de houten doos te vullen.

Nu gaan we de rollers inpakken. Dit doen we met de stof die je zelf hebt uitgekozen. Simpelweg de foam rollen in de stof. Knip de stof af waar het overtollig is. Om de foam vast te maken aan de stof, gebruiken we de lijmpatronen weer. Een lijntje lijm aan het begin en het einde is voldoende. Zorg dat je geen bubbels of foutjes maakt, hou de stof strak.

Plaats nu de rollen in de doos. Je kunt de rollers eventueel vastlijmen aan de bodem voor de doos. Maar als je later de doos voor iets ander gebruiken wil, kan je het beste de rollen zo strak mogelijk in de doos plaatsen. Duw ze aan en schud ze wat om te zien of ze goed vast zitten. Nu kan je tussen de rollen in je oorbellen plaatsen op de manier die voor jou goed werkt!

Ik raad je aan om de YouTube video hieronder te bekijken voor de video-versie van de uitleg hierboven:

3. Roterende Oorbellenhouder

Wil je voor iets heel speciaals gaan, dan kunnen we een ware ’toren van Pisa’ onder de oorbellenhouders proberen te maken. Let wel op dat het maken van deze prachtige oorbellenhouder een stukje ingewikkelder is dan de oplossingen eerder besproken in dit artikel.

Zelf een roterende oorbellen houder maken is voor gevorderden, en kan met de volgende materialen:

 • 5 oude CD’s
 • Een oude CD disc houder
 • Soldeerijzer (die kan je hier heel goedkoop kopen) of als je voorzichtig bent een boor
 • WC rollen of keukenrollen met verschillende grootte
 • Zwart knutselpapier
 • Kanten stof
 • Viltstift of pen
 • Stanleymes
 • Oud printpapier
 • Lijmstift / lijmpistool
 • Optioneel: Disco ornament ter versiering

We starten met gaatjes maken. Dan doen we natuurlijk in de oude CD’s. Zorg ervoor datje niet de oude favoriete CD’s van je ouders per ongeluk neemt, pak een paar die leeg zijn. Met stift stip je evenredig aan de buitenzijde aan waar er gaatjes moeten komen, je kunt er zoveel doen als je wil. Maar: meer gaatjes is meer ruimte om die oorbel op te hangen. Met een boor of soldeerijzer kan je de gaatjes maken. Gebruik een stanleymes om de gaatjes te verfijnen (pas op voor je vingers).

Nu gaan we met het papier aan de gang. Maak lange rollen van het papier en plak ze vast met wat lijm. Rol ze precies zo op dat ze door de CD gaten in het midden passen. Snij de buitenzijden af van de papierrol zodat ze plat zijn. Maak nu een gat in de CD bodem zodat je de papieren rol kunt bevestigen met lijm.

10 kartonnen cirkels zaten op een rijtje. Tijd voor een repetitief maar noodzakelijk klusje. Snij CD-vormige rondjes uit donker papier, lijm ze vast aan de CD met het lijmpistool. Maak 5 WC rollen met gaten erin zodat het papier er doorheen kan (zie video hieronder). Versier met donker papier.

Stapeltijd! Stapel de 5 zojuist gemaakte kartonnen rollen in de papieren buis totdat je een mooie toren hebt. Versier per rol naar eigen inzicht met de kanten versieringen. De top kan je met een discobol afmaken als je dat leuk vind staan!

Natuurlijk kan je dit klusje niet klaren zonder wat duidelijke videoinstructies. Dus ik raad je zeker aan aandachtig de onderstaande YouTube video te bekijken en zo de ultieme constructie te maken om je oorbellen in op te bergen:

Oorbellen Bewaren Op Jouw Manier

Hopelijk heeft één van deze drie DIY ideeën je een leuke nieuw oorbellenrekje opgeleverd. Mocht je nu nog vragen hebben, of heb je misschien zelf een leuk idee voor het opbergen van oorbellen? Dan kan je natuurlijk altijd een reactie achter laten onder dit artikel.

Ben je nu benieuwd naar de slimste manieren om sieraden op te bergen, dan zijn de voorbeelden in deze blogpost die ik geschreven heb wellicht een goede inspiratie. Er zijn namelijk meer mogelijkheden voor sieradenopslag dan je zou denken!

Tot slot wil ik nog even zeggen dat ik het erg leuk vind om jullie te inspireren je eigen sieradendoosjes en opslagmethoden te laten maken. Er zijn zó ontzettend veel mogelijkheden. Met een aantal simpele en goedkope spullen heb je immers zo een leuk oorbellendoosje of rek in elkaar geknutseld. Daarbij is het ontzetten makkelijk om te personaliseren. Veel DIY plezier!